0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

AKRILI lastnosti OSNOVNO

LASTNOSTI
Akrili so barve na vodni osnovi, ki so danes najbolj razširjene med slikarji.
Akrilne barve so izdelane iz barvnih pigmentov, veziva v obliki akrilne smole in vode.

Ko se akrilna barva posuši postane vodoodporna (primerna za notranjo slikarsko uporabo.) Posuši se hitro, od nekaj minut do pol ure, odvisno od vlage in temperature v prostoru.
Akrilno barvo zlahka odstranimo dokler je mokra s čopičev in kože z vodo in ni toksična. Useeno previdno okoli oblek saj se nekateri pigmenti radi vžrejo v vlakna.

Akrilom zlahka spremenimo videz, trdoto, prožnost, teksturo in druge značilnosti barve z uporabo akrilnih medijev ali preprosto z dodajanjem vode.

Akrilne barve lahko med seboj mešamo in tako pridobimo nove odtenke, ko se akrilna barva posuši, pa ima mat videz, ki ga pa lahko spreminjamo z dodatki ali mediji.

Obstojnost na svetlobo je pri akrilih dosti boljša od drugih barv, dodatna prednost glede na olja pri akrilih pa je ta, da ne rumenijo.
Tako pri akrilih kot oljih  se barvno obstojnost lahko  bistveno podaljša z lakiranjem.

Akrilne barve večinoma uporabljamo za slikanje na platno ali umetniški papir. Primerne so tudi za les, steno, stiropor, skratka vse vpojne površine.

KERAMIKA
V kolikor želimo z akrili slikati na ne-vpojne podlage kot steklo ali keramika, potrebujemo akrile s posebnim vezivom prilagojenim za ne vpojne površine.

TEKSTIL
Ravno tako je možno barve uporabljati tudi na tekstilu. Za boljši obstoj akrilnih barv na tektili se lahko doda poseben medij, ki bolje poveže akril z vlakni.
Za najučinkovitejši rezultat pa je primernejše uporabljati temu namenjene specialne tekstilne barve.

REDČENJE
Akrile lahko nanesemo v tankih slojih ali pranjih, da ustvarite učinke, ki so podobni akvarelom in drugim vodnim sredstvom. Take učinke lahko dosežemo z redčenjem z vodo ali akrilnimi mediji kot je glazing.

HEAVY BODY
Akrile se lahko dela tudi bolj pastozne oz heavy body, za izdelavo debelih slojev barve – impasto slikanje, ki je bolj značilno za oljno slikarstvo.
Efekt gostejše akrilne barve se doseže z uporabo medijev kot so geli in paste, ki omogočajo reliefne nanose.


KAKOVOSTNE SKUPINE
Proizvajalec Royal Talens proizvaja 3 različne kakovostne skupine akrilov.

Art Creation so cenovno najugodnejše barve tega proizvajalca, a še vedno dovolj kakovostne da se z njimi zmore nemoteno slikati.
Ta stopnja kvalitere barve  je drugod lahko  poimenovana tudi »study« , »basic« ali podobno.

Amsterdam Stadnard je najbolj prodajana  univerzalna akrilna barva visoke kakovosti. Pigmenti so čisti, mazljivost optimalna, barvni film pa skrbi za visok nivo zaščite pigmentov.
Ta stopnja kvalitere barve  je drugod lahko  poimenovana tudi »study« , »basic« ali podobno.

Amsterdam Expert je nakakovostnješi akril ki ga proizvaja Royal Talens.
Amsterdam Expert barve so zelo goste, heavy body, kar omogoča pastozno slikanje.
Amsterdam Expert barve vsebujejo najkvalitetnejše čiste pigmente kot so kadmij, kobalt in podobne sestavine, od katerih so odvisne tudi POSAMEZNE tubice, ki jih delimo v 4 cenovne kategorije.

Pigmenti kot so kadmij, kobalt in druge dražje naravne sestavine naredijo barve še bolj žive, še bolj prekrivne in omogočajo efekte, ki jih drugače težko ali nemogoče naslikati.

Čeprav so take barve cenovno dražje, jih uporabimo le v zaključnih slojih slikanja, saj jih zaradi intenzivnosti njihovih pigmentov ni potrebno nanašati v debelih slojih, kar nam omogoča da ena tuba barve traja izjemno dolgo.

Logo

ART POINT D.O.O.

Obala 114
6320 Portorož
D.Š.: Si53860039

Poslovalnica

DizajnCrta

ART POINT Koper

Pristaniška ulica 33
pon. –  pet. : 10-16
ali po dogovoru

Kontakt

DizajnCrta
  • 040 896 586
  • 040 896 587
  • info@artpoint.si

©2023 Vse pravice pridržane. Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.