0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Van Gogh – strast in blaznost

Kariera Vincenta van Gogha kot slikarja je bila kratka, vendar so njegove slike revolucionirale umetniško prakso in sloge. Intenzivnost njegove vizije, čudovit občutek za barve in izjemna drznost njegove tehnike so ustvarili mojstrovine, ki močno vplivajo na umetnost dvajsetega stoletja.

Njegove prve risbe ljudi prikazujejo različne kmete v statičnih pozah, nekatere v profilu, medtem ko so njegove vrhunske pokrajine v veliki meri študije v perspektivi.

Vincent je v svojih zgodnjih risbah s peresom in akvarelom vključeval senco in svetlobo namesto barve, da bi ustvaril dimenzijo.

Na podlagi močnih vplivov mojstrov, kot so Millet, Rembrandt in Daumier, je bila umetnikova osredotočenost na človeško figuro ključnega pomena za njegov umetniški razvoj.

Eden od zgodnjih umetniških ustvarjanj Vincenta van Gogha na področju sliaknja pokrajine, je tudi  oljna slika Beach at Scheveningen in Stormy Weather, dokončan avgusta 1882, prikazuje aktiven pogled na plažo blizu Haaga.
Realizem prizora je pravzaprav očiten na samem platnu, z zrni peska iz nevihtnega vremena, ki so še vedno vdelana v olja.
Oljna slika prikazuje elemente impresionistične umetniške šole z nerazločnimi, a gibljivimi figurami v ospredju, razgibanimi potezami čopiča, ki nakazujejo razburkano surfanje, in temnimi oblikami, ki namigujejo na nevihtne oblake, nad glavo.

Van Goghovo krajinsko slikarstvo iz leta 1883 Bulb Fields priča o umetnikovem prebujanju ekspresivne uporabe svetlobe in barve, ki je bila tako izrazita v njegovem poznejšem delu.
V ospredju slike vidimo hijacinte v belih, modrih, rožnatih in zlatih odtenkih, ki vodijo pogled proti oddaljenemu pobočju in nebu, polnemu belih oblakov.
Hiše s slamnato streho v senci uokvirjajo prizor, medtem ko vrtnar hodi med čebulicami na srednji razdalji.

Med bivanjem v severni vasi Nuenen konec leta 1883 do 1885 se je slikar osredotočil na agrarne prizore kmetov, ki obdelujejo zemljo, in tkalcev, ki se ukvarjajo s svojo obrtjo.
Leta 1885 je umetnik izdelal oljno sliko The Potato Eaters, delo za katerega mnogi menijo, da je njegova prva mojstrovina.

V tej upodobitvi kmečke družine, ki sedi okoli svoje skromne mize, Vincent van Gogh prikliče Rembrandtov vpliv na podlagi senčnega okolja, ki je vendarle polno osebnosti in življenja.
Krompir ponazarja preprosto bogastvo tistih, ki se preživljajo na zemlji. Družabno vzdušje, osvetljeno s toplim sijajem ene same svetilke, v gledalcu vzbudi željo po sodelovanju v tem skromnem, a družabnem prizoru.

Vincent Van Gogh je v svoji relativno kratki karieri umetnika naslikal od 35 do 40 avtoportretov.
Vse jih je naredil v letih 1885 do 1889.

Edini umetnik, ki je naslikal več avtoportretov, je bil Rembrandt.
Ta jih je v svoji približno 50-letni karieri ustvaril približno 100.

Vsak Van Goghov avtoportret, s svojo izbiro drugačnih oljnih barv in ozadij, odraža razvoj Vincentovega umetniškega sloga.

Zgodnja temna ozadja postopoma postanejo svetlejša in bolj barvita.
Njegova nevtralna oblačila se razsvetlijo, ko se pojavi rumeni slamnik in modra jakna.

Avtoportreti, ki jih je ustvaril med življenjem v Arlesu, so živahni in bogati z modro, rumeno in rdečo.

Umetnostni zgodovinarji domnevajo, da so mojstri, kot sta Rembrandt in Van Gogh, uporabljali ogledalo za slikanje lastne samopodobe. Vendar se Vincent te prakse ni strogo držal, marveč je mnogokrat svoje avtoportrete z oljnimi barvami, slikal kar po spominu.

Oljna slika Self Portrait as a Painter, prikazuje umetnika, ki drži paleto in pest čopičev, orodja njegove obrti.  Gre za enega zadnjih Van Goghovih pariških avtoportretov. Ta avtoportet morda potrjuje tudi, da je umetnik dosegel svoj najuvečji in končni cilj: postati umetnik, kakršen je želel biti.

Ko iščete boljšo oljno barvo, je ta nizozemska serija Van Gogh za vas.
Masleno olje z odlično močjo niansiranja, visoko stopnjo pigmentacije za intenzivne barve ter enakomerno stopnjo sijaja in gostote med barvami. Enostaven za mešanje in uporabo.
Ta olja so odlična za začetnike, študente na višjih študijah in aktivne umetnike.
Van Goghove oljne barve so na voljo v 66 barvah v različnih velikostih in kompletih.

Logo

ART POINT D.O.O.

Obala 114
6320 Portorož
D.Š.: Si53860039

Poslovalnica

DizajnCrta

ART POINT Koper

Pristaniška ulica 33
pon. –  pet. : 10-16
ali po dogovoru

Kontakt

DizajnCrta
  • 040 896 586
  • 040 896 587
  • info@artpoint.si

©2023 Vse pravice pridržane. Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.