0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

0,00  0
Košarica

V košarici ni izdelkov.

Zgodba o Schmincke

Zgodba podjetja Schmincke zaobjema dve svetovni vojni, več družinskih generacij in nekaj prodornih tehnoloških iznajdb.

MELIORA COGITO – ODKRIVAM NAJBOLJŠE


KAKO SE JE VSE ZAČELO …


Zgodba podjetja Schmincke sega v leto 1881.
Tistega leta sta Josef Horadam in Hermann Schmincke, dva kemika povezana med seboj preko svojih žena, prišla do skupnega cilja, najti tradicionalni recept za smolnate oljne barve.

V tistem obdodju je bilo recept za smolnate oljne barve skoraj že nemogoče najti.
Pred pojavom kovinskih tub so oljne barve s smolo bile namreč nadvse naobstojne, predvsem v primeru, če so umetniki slikali na prostem oziroma en plein air.
Luč na koncu tunela sta Horadam in Schmincke naposled ugledala s pomočjo profesorja na firenški Akademiji, Cesareja Mussinija.
Firenški profesor je namreč imel še vedno shranjeno dragocene recepte za izdelavo smolnatih oljnih barv.

Ustanovni očetje podjetja Schmincke: Hermann Schmincke in Josef Horadam. Na desni, firenški profesor Cesare Mussini.

Medtem ko so ostali nadaljevali izdelovati klasične oljne barve, sta Horadam in Schmincke s pomočjo Mussinijevega recepta vzpostavila izdelavo visokokakovostnih smolnatih barv, ki so tekom časa postala svetovno priznane.

REVOLUCIJA AKVARELNIH BARV …

Po uspehu s smolnatimi oljnimi barvami je Josef Horadam leta 1892 razvil novo učinkovito tehnologijo za proizvodnjo akvarelnih barv in postal kmalu tudi prejemnik prvega patenta za akvarele.
Da bi razvita tehnologija za izdelavo akvarelov postala dovršena in dosegla raven kakovosti akvarelov v Angliji, je Horadam potreboval dodatnih 11 let raziskovanj in poskuskov, ki so imeli uspešen epilog.
Po 11 letih truda je patent HORADAM-Acquarellfarben, ki je sprva bil izključno pruski, končno dosegel tudi druge države, med drugim tudi Francijo in Madžarsko.


Dela priznanih akvarelistov, kot so Emil Nolde, Oskar Kokoschka in drugi, so dokaz izjemne kakovosti teh barv.
Še danes sta MUSSINI – oljne barve s smolo in HORADAM – akvareli, dve najmočnejši in najbolj priznani znamki programa Schmincke med umetniki z vsega sveta.

DRUGA DRUŽINSKA GENERACIJA ..

Po smrti ustanovnih očetov Hermanna Schminckeja in Josefa Horadama, je leta 1917 podjetje prešlo v roke Juliusa Hesseja. Tekom let je podjetje, ki je še danes v družinski lasti, izmenjalo kar štiri generacije družine Hesse.

Med prvo svetovno vojno so prostori Schmincke podjetja bili uporabljeni v zdravstvene namene. Tovarna je bila spremenjena v bolnišnico in zgradba ni tekom prve svetovne vojne utrpela nikakršnih poškodb.
Drugače je bilo za časa druge svetovne vojne, ko se je celotna proizvodnja barv zaustavila, saj so prostori podjetja bili v celoti uničeni.

Razvoj logotipa podjetja od leta 1881 do leta 2000, kakršn je še danes.
Razvoj logotipa s sovo.

Kljub težavam in grozotam druge svetovne vojne, pa so lastniki uspeli proizvodnjo barv ponovno postaviti na noge v prenovljenih prostorih v Dusseldorfu.

Na prelomu stoletja je pod vodstvom druge generacije lastnikov, vnuk ustanoviteljev Julius Hesse, izdal nov komplet finih mehkih pastelov in obsežen barvni program za gvaše za umetnike in oblikovovalce.


TRETJA GENERACIJA IN AKRILI …

Tretja generacija lastnikov, pod vodstvom Ernsta O. Hesseja, ki je aktivno sodeloval v podjetju do njegove smrti leta 1992, svetu predstavila vrsto čudovitih akrilnih barv za umetnike pod znamko PRIMAcryl.
Ta nova barvna paleta je postala pomemben prispevek k programu Schmincke, predvsem na notranjem nemškem trgu.

Porizvodnja barv podjetja Schmincke.
Proizvodnja barv v Schmincke.


ART POINT D.O.O.

Obala 114
6320 Portorož
D.Š.: Si53860039

Poslovalnica

ART POINT Koper

Pristaniška ulica 33
pon. –  pet. : 10-16
ali po dogovoru

Kontakt

  • 040 896 586
  • 040 896 587
  • info@artpoint.si

©2023 Vse pravice pridržane. Made with ⚝ by Starfiniti d.o.o.